Preminuo gneral Vladimir Starčević, izdahnuo u rodnoj kući na brdu Ljubiću 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Preminuo gneral Vladimir Starčević, izdahnuo u rodnoj kući na brdu Ljubiću
Trenutno na sajtu: 348       |       Podeli:
01.07.2023 | 4 коментар(а)



Čačak - Vladimir Starčević je rođen 09. avgusta 1949. godine u mestu Ljubić, kod Čačka, Srbija. Završio je Vazduhoplovnu vojnu gimnaziju u Mostaru

 kao učenik 4. klase 1967. godine. Vazduhoplovnu vojnu akademiju u Zemuniku kod Zadra završio je 1970. godine kao jedan od najboljih u 21. klasi, dobio čin potporučnika i letačko zvanje pilota.

Posle VVA završio je Kurs nastavnika letenja i ostao na službi u 105. lbap (š) u Zemuniku kod Zadra.

Obavljao je dužnost pilota nastavnika letenja, komandira avijacijskog odeljenja, zamenika komandira avijacijske eskadrile, vršioca dužnosti komandira avijacijske eskadrile. Odlazi u KŠA RV i PVO i po završetku ostaje za nastavnika taktike vazduhoplovstva. Bio je nastavnik taktike u Centru visokih vojnih škola RV i PVO i načelnik katedre taktike i operatike u Centru Visokih vojnih škola RV i PVO. Potom je načelnik organa za operativne poslove u komandi Vazduhoplovnog korpusa, a potom i načelnik organa za operativne poslove u Komandi RV i PVO.

Od 2002. godine, nakon gašenja vida, odnosno strategijske grupacije RV i PVO, postaje komandant Vazduhoplovnog korpusa, koji objedinjava sve jedinice i sastave RV i PVO.

Završio je KŠA RV i PVO i Školu operatike RV i PVO.

Odlikovan je Medaljom za vojne zasluge, Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom narodne armije sa srebrnim mačevima, Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima i Ordena viteškog mača.

Službovao je u garnizonu Zadar i Beograd.

Aktivna vojna služba prestala mu je 31. marta 2005. u činu general-majora sa dužnosti komandanta VaK.

Posle penzionisanja sa porodicom živeo je u Beograduali ali svaki slobodan trenutak provodio je u svom rodnom Ljubiću. Preminuo je u kući gde se rodio protekle noći u 74. godini.




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vest čačak ljubić general vladimir starčević

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (4)

  • Ђуро Церанић

    Нека ти Бог подари царство небеско, добри мој комшија. Оставио си важан и дубок траг у мом животу. Био си ми учитељ, саветник, саговорник и пре свега пријатељ.
  • Milenko tripković

    POČIVAJ U MIRU DOBRA DUŠO!DRAGI MOJ PRIJATELJU....
  • Vesna

    Dragi moj čika Vlade, zauvek u mom srcu
  • Komšija grebić

    Laka ti zemlja prijatelju. Bio si deliija takav ćeš ostati u našim sećanjima.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.404.820 посета
    Тренутно на сајту: 349 посетилац(a)